10 d’octubre 2008

És l'hora de mullar-se

Em comentava en Xavi Navarro, amb un punt d’amargor, que a la CUP se’ls demana, se’ls exigeix, un posicionament clar pel que fa al futur que volen per Vilafranca, mentre que a la resta de partits que hi tenen tanta o més responsabilitat que ells mateixos no se’ls retreu res. Trobo que té raó. Tot i no oblidar que ells tenen els dos regidors necessaris per a qualsevol majoria, és cert que a hores d’ara no hi ha hagut cap moviment seriós, amb papers sobre la taula, que justifiqui l’esvalotament general que s’ha produït a la Vila, com si la moció de censura fos un fet i el canvi de govern imminent.

Potser els “Cinc Motors pel Canvi”, que la CUP presentava fa poc, no són un document pensat pel pacte, potser tants condicionants no predisposen a l’acord, però, després de tan criticar-los la indefinició, és l’únic document que els vilafranquins tenim a les mans. Ha arribat, doncs, el moment, inajornable, de posar fil a l’agulla. És l’hora de decidir i ensenyar les cartes. És l’hora de presentar propostes o es corre el risc de perdre la credibilitat que s’ha anat guanyant amb una oposició coherent. És l’hora de la valentia i de la generositat.

És evident que Vilafranca necessita no ja un canvi de rumb, sinó tan sols que en vegem un, de rumb. Hi ha una àmplia majoria social que demanda un gest de generositat a l’oposició que posi fi a aquests darrers anys d’improvisació i desídia. Però aquest gest ha d’anar acompanyat de seriositat i transparència.

Si CiU, si el Pere Regull, vol mantenir la credibilitat, s’ha de decidir finalment a fer el pas, presentar oficialment la moció de censura i arriscar-se, si cal, a la derrota. No n’hi ha prou amb el convenciment general que hi ha una majoria al consistori pel canvi, cal veure-la traduïda en vots. Quina utilitat té l’espera? Quin sentit la incertesa?

Vilafranca necessita veure una alternativa més enllà de les intencions, blanc sobre negre. Un programa de govern d’ampli acord entre les forces nacionals que podria girar al voltant del “Compromís per Vilafranca” que tots van signar. Un programa urgent de reconstrucció moral dels vilafranquins que, al meu entendre, hauria de bastir-se sobre quatre pilars bàsics: compromís territorial i nacional, redefinició del model de creixement, impuls clar als serveis ciutadans i regeneració democràtica.

Ara, ja sabem com les gasta CiU. Esperem que la darrera victòria de la maquinària del partit no forci al suïcidi sociovergent. L’espanyola onejant a Sant Sadurní no diu gaire en favor de la coherència d’alguns pactes convergents.           

   

2 comentaris:

Unknown ha dit...

Hola Jaume!
Tan sols m’agradaria precisar alguna cosa. En relació el teu suggeriment que hem de prendre la decisió ja de tirar endavant la moció de censura, t’haig de dir que la decisió està presa ja fa molt de temps. Ara bé, segons el que estableix la normativa municipal (ROM) per presentar la moció s’ha de comptar amb les signatures d’onze regidors. Si no, no es pot ni presentar. Evidentment en el cas que s’hagués pogut presentar només amb els regidors nostres ja s’hagués fet.
En quan al tema del programa, em sembla que, després de dues eleccions, amb programes electorals presentats abastament, així com la nostra actuació política en aquests darrers 6 anys, amb contínues preses de posició en temes d’urbanisme, temes socials, de defensa del país, de llengua… tothom ja sap què pensa el nostre grup. Això no treu que sigui normal que se’ns demani una actualització del nostre programa. I en això estem treballant. Ara bé, si uns han trigat quasi tres mesos en elaborar un document, és normal que els altres triguem també uns dies per tal de reformular el nostre programa de forma que es pugui acomodar a altres sensibilitats.
En tot cas, demà dilluns (abans d’un mes des de la publicitació dels 5 punts de la CUP) farem arribar als partits amb possibilitat d’entesa la nostra proposta programàtica. A partir d’aquí, si t’haig de ser sincer, ens entendrem si hi ha ganes per part de tothom… i et diré que per la nostra part n’hi ha.
El temps dirà!


Pere Regull

Jaume Claramunt ha dit...

Hola Pere:
Celebro sentir tot això. Penseu que hi ha molta gent pendent que es desencalli la situació d'una vegada.
Quan al ROM, ja m'ha fet el comentari, algú altre. No em vaig saber explicar bé, però jo no em referia tant a l'aspecte mecànic de la moció sinó al convenciment general i a la visualització que efectivament es tirava pel dret.
Estic d'acord amb el que dius que el programa i l'oposició que heu fet, avalava el projecte alternatiu. Sempre he defensat que n'hi ha i, això mateix vaig contestar en un altre post. Tanmateix, cal reconèixer que hagués estat oportú de presentar un projecte de compromís, assumible per les altres forces polítiques, i adreçat a posar remei a les urgències que pateix Vilafranca.
De totes maneres, benvingut sigui el que sigui.
Sigueu tots conscients del que ens hi juguem els vilafranquins i de la responsabilitat que pesa sobre tots vosaltres, els qui us podeu posar d'acord. Sigueu, tots plegats, generosos i, parafrasejant en Carbonell, "que el tacticisme no ens faci traïdors".

Salut i independència!