10 de maig 2018

Recobrar la veracitat

Quan una empresa de la mida de Facebook, que fins ara ha viscut d’incitar-nos a deixar- les anar a les seves pàgines, es veu obligada a llogar la torre Glòries per combatre la ingent quantitat de mentida que corre per la seva xarxa, és senyal inequívoc que alguna cosa no va bé a la nostra societat. Per molt que, en un món comandat per l’slògan superficial, ens imposin l’eufemisme edulcorat de dir-ne postveritat, el cert és que cada dia que passa la construcció social majoritària està basada en mentides de totes mides i colors. 
Tot això ho veiem diàriament d’una manera descarnada en tot el que fa referència a Catalunya i el seu procés d’alliberament nacional. No en som la víctima exclusiva, malauradament, però sí el senglar contra els que tots disparen insistentment. I contra un poble indefens, tot s’hi val. 
No sé si som tots conscients del deteriorament intel· lectual a què l’estat ha sotmès la societat espanyola, però ja us asseguro que no ho tindran fàcil si volen revertir-ho i esdevenir una societat democràticament homologable. 
El nivell d’indecència moral a què han arribat les mentides que dia rere dia s’aboquen a l’espai públic des de mitjans de comunicació o tribunes polítiques es fa difícil de suportar. Que ningú, a Espanya, no hi vegi un senyal de perill, un reforçament d’un feixisme que mai no ha marxat, és encara més preocupant. No hi ha cap societat democràticament sana que s’hagi bastit sobre la mentida. Però el que és pitjor és que volen fer-nos passar pluralitat per veritat. Si la societat permet l’acarament d’idees i arguments en igualtat de condicions, sense confrontar-les amb la realitat, estem perdent l’essència del debat. Si la veritat ja no importa, si la veracitat dels arguments és negligible, quina mena de societat estem construint? 
Que PP, Ciudadanos i PSOE es dediquin a mentir, no només amb impunitat sinó amb desfici, és una altra evidència dels projectes de país antagònics que defensem. No ens podem permetre que la falsedat, la censura, la repressió, la imposició, l’amenaça o el supremacisme ens derrotin de nou. Si aquests són els arguments d’Espanya, nosaltres hi hem d’oposar la perseverança en la veritat i la honestedat i el ferm convenciment d’estar construint un món més just on la sinceritat en sigui el fonament moral.