22 de maig 2014

El 9N comença el 25M

Massa catalans estan convençuts, encara, que Europa és un element decoratiu que afecta poc les nostres vides. Segur que blasmen la troica, els homes de negre, les retallades i l’austeritat comandades des de Brussel·les, però ho fan des d’una mirada distant i estoica, com si les polítiques de la UE fossin un fat inevitable que hem d’entomar amb més o menys resignació. L’escepticisme, el pessimisme vital, no és pas un tret de l’ànima culé, sinò de l’ADN català. Segles de derrotes conformen un estat d’ànim difícil de superar.
Amb aquest convenciment és amb el que s’han produït les abstencions més clamoroses de la història electoral catalana. I, tanmateix, la UE legisla amb intensitat i, vulguem o no, el que s’hi decideix ens afecta directament, encara que sovint ens arribi transmutat via Consejo de Ministros.
La temptació de quedar-nos a casa el proper 25M és un luxe que, els catalans, no ens podem permetre. I no ho podem fer no només perquè com a ciutadans europeus tenim el dret a dibuixar l’Europa que volem, i a fer-ho amb convicció, sinó perquè el procés que estem vivint no s’entén sense la nostra vocació històrica de construcció d’un marc de relacions entre els pobles basat en la democràcia i la justícia. Si avui Europa no representa això, és la nostra obligació defensar-hi un model social i cultural que ens ha fet un país pròsper i acollidor. Europa potser no entusiasma, però Europa també som nosaltres.
És per tot això, també, que només des de la independència nacional podrem impulsar la construcció de l’Europa que van somniar els nostres poetes: “neta i noble, culta, rica, lliure, desvetllada i feliç!”.
El proper diumenge els catalans hem de tornar a explicar al món què volem ser. Hi hem de ser tots perquè ens tornaran a comptar. I no es poden menystenir els vots com s’escamotegen manifestants.
Europa potser no ens ajudarà quan sigui l’hora de salpar, però no podrà ignorar el nostre clam si aquest és multitudinari i això, més enllà de grans manifestacions, es demostra omplin les urnes. Al món no li passarà per alt una gran majoria sobiranista aquest diumenge. Tenim una nova oportunitat de reforçar el procés, de seguir demostrant la nostra voluntat irrenunciable de llibertat.