04 de desembre 2011

Els indignats de Movistar

Suposo que tots deveu haver vist el seguit d’anuncis que aquests darrers dies han envaït qualsevol dels canals que l’àmplia graella televisiva ens posa a l’abast. Són uns anuncis on uns pretesos clients de Movistar celebren assemblees diverses per tal de fer unes tarifes participatives, que és el que mana la correcció política en aquestes latituds. No hi falta de res: el bon rotllo, l’àvia moderna, la noia que tuiteja la reunió, la tensió sexual i, sobretot, les mans alçades. Només m’hi ha faltat aquell moviment de vaivé manual, tan borbònic, que ha esdevingut el símbol de la indignació plaçacatalunyista.
Més enllà de la capacitat dels publicistes d’usar, de capgirar, els temes de més rabiosa actualitat, m’ha sorprès la capacitat que han tingut de sublimar-ne el contingut, el marc ideològic i conceptual.
La incapacitat comunicativa del moviment del 15M –o potser la manca de propostes realistes es veu reflectida amb cruesa en aquests anuncis on les reivindicacions són d’una innocència entendridora: tarifes planes, trucades gratuïtes, missatges de franc, parla quan vulguis i amb qui vulguis que algú t’ho pagarà. Tanmateix aquesta és la sensació que n’ha quedat d’un moviment que se’ns prometia regenerador i que ha acabat transcendint com la darrera rebequeria d’una societat malcriada que s’ha acostumat que les coses ens són donades per la gràcia d’un estat del benestar infinit. No nego pas que cal un replantejament a fons d’un model social i econòmic que ha permès l’abús, l’enriquiment indecent i que ha abocat bona part de la societat a la insolvència. Però cal ser contundent des del realisme. Els somnis en un món idíl·lic acostumen a acabar en un mal despertar. I, de dia, sense oposició, l’abús es perpetua amb impunitat.
És sorprenent la capacitat del sistema d’engolir qualsevol alternativa, sigui real o fictícia. I en aquest cas encara em sorprèn més la velocitat amb què la societat ha assumit la queixa indefinida com a model social de progrés més enllà de les possibilitats reals que allò que es reclama sigui sostenible. 
Ves que els de Vodafone no ens anunciïn demà "retallades"... a les tarifes!