13 de febrer 2009

El primer pas

Ens hem anat instal·lant en el que en Sanchis ha anomenat la globalització del pessimisme i que, a casa nostra, amb la secular tendència al flagell i la contricció, ha esdevingut un alarmant catastrofisme que ens ha paralitzat. Econòmicament, nacionalment i, sobretot, culturalment, hem entrat en el que alguns ja han batejat com una nova etapa de decadència de la que, tal i com pinten les coses, tenim difícil de sortir-nos-en. Precisament la globalització i la presència abassegadora de l’imaginari espanyol al nostre país fa témer un mal pronòstic. La Renaixença va produir-se en un país sotmès políticament però nacionalment immaculat on els referents eren locals i el verb monolingüe.

Malgrat tot, el país és ben viu. Com el foc que reneix de les brases, la nostra gent segueix convençuda que, com d’altres ensulsiades, d’aquesta també ens en sortirem. Tenim un país poruc però tossut alhora. Una nació que espera, pacient, el dia de l’alliberament sense ser massa conscient que la llibertat és a tocar si, decidits, ens posem  a caminar plegats. Tots els indicadors demostren, un dia i un altre, que cada vegada hi ha més catalans que han assumit la independència, la construcció d’un estat propi al sí d’Europa, com a l’única possibilitat de sobreviure. No ja com a nació, sinó com a societat que sigui capaç de garantir uns mínims de benestar social als seus ciutadans. Cap nació del món ha estat sotmesa tant de temps amb impunitat a un espoli econòmic com el que estem patint nosaltres. Cap societat no ho pot suportar eternament. I aquesta és l’estratègia d’Espanya mentre fonamenta el seu poder econòmic.

Si tot va com hauria d’anar, en les properes setmanes tindrem l’eina que ens permetrà donar el primer pas cap a la sobirania. El Parlament aprovarà la Llei de Consultes que ens ha de permetre, en estricta legalitat espanyola, expressar lliurement el nostre desig d’independència. En un Parlament desprestigiat, sense poder i sotmès als vaivens del tacticisme partidista, és una excel·lent notícia que, finalment, una llei llargament reclamada vegi la llum. Sempre he estat partidari de la unilateralitat de la secessió, però si una llei ens ha de permetre fer el pas, benvinguda sigui.

Cal no oblidar, en justícia històrica, que aquesta llei no hagués estat possible sense ERC al govern. Segurament no és suficient per justificar-hi la presència ni el seu suport mel·liflu als esforços desnacionalitzadors del montillisme. Tot molla.

Als qui no ens alimenten molles, xapata pura, haurem de recuperar el pa amb “crosta”.

 

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Lamentable, la proposta de llei de que parles preveu que serà l'estat espanyol l'últim que decidirà si es fa una consulta o no, com fins ara. A més aquesta no serà vinculant.
Per tant res de res, això demostra la mentida que és la PDD i el fracàs nacional que suposa. Per cert que les cúpules de la PDD aniran a judici. S'ha admès a tràmit la denuncia de l'antiga cúpula de la PDD a la nova.
Tot plegat lamentable, fum partidista que no porta enlloc.

Jaume Claramunt ha dit...

Tens raó, anònim. Aquesta llei, si mai la veiem, no servirà per dur-nos l'alliberament nacional. La llibertat, els pobles, se la guanyen. I nosaltres no sembla que tinguem el coretge suficient per fer el pas decidit.
Tanmateix, penso que pot tenir alguns efectes positius entre els qui encara no estiguin prou conscienciats de la situació nacional que patim:
D'una banda, si mai s'arribés a plantejar un referèndum tímidament sobiranista (en la línia de la proposta del López Tena: legal però en el fons independentista) i es prohibís o no fos realment vinculant, demostraria de nou la precarietat democràtica i que l'únic camí és la independència unilateral.
També és positiu que comencem a plantejar qüestions com a poble. Això pot fer créixer la cosnciència d'entitat nacional que cal difondre.
Què més podem esperar dels qui són al Parlament ara?

Penedesfera ha dit...

Hola Jaume,

Hem afegit el bloc a la Penedesfera www.penedesfera.cat, la comunitat de blocaires de l'Anoia, l'Alt i el Baix Penedès i el Garraf.

T'agrairíem que per a difondre i augmentar la xarxa facis un link del teu bloc cap al portal. A la barra lateral trobaràs logos i consells per millorar la visibilitat a la Penedesfera. Si vols rebre les informacions de la comunitat envia'ns un e-mail a penedesfera@penedesfera.cat

Al web trobaràs tot un seguit d'eines per tal de millorar la comunicació i la participació entre els penedesencs a internet.

Salutacions i felicitats pel bloc!

Daniel García Peris
www.danielgarciaperis.cat