14 de desembre 2007

La crosta

Hi ha hagut interpretacions de tota mena a les fastigoses declaracions d’en Joan Ferran sobre la necessitat de practicar una neteja ideològica a TV3 i Catalunya Ràdio. En Ferran no és estúpid i és difícilment creïble que, precisament ara, s’escandalitzi pel mapa del temps de TV3; que acusi de nacionalisme uns mitjans públics que controla el PSC amb tota mena de pressions i que traspuen espanyolisme diàriament. Per tant, les intencions del PSC són unes altres: potser dissimular el patètic paper a la manifestació de l’1D o, més probablement, dinamitar les incipients negociacions sobre els òrgans que han de regir la CCRTV i que els n’han de fer perdre el control. No s’ho poden permetre almenys fins passades les eleccions del març.
El PSC utilitza aquesta mena de personatges que fan avergonyir de la política: sectaris, demagogs, cínics. Gent que no només pot mentir amb tota tranquil·litat sinó que és capaç d’acusar-te dels seus pecats. Gent amb l’argumentari sota mínims, carents d’ètica, amb qui el diàleg és fa impossible. Per a qui només val la derrota i la humiliació del contrincant, costi el que costi. Per això poden parlar de “crosta” impunement. Però poden parlar-hi, sobretot, pel silenci còmplice de tot el partit, perquè saben que compleixen ordres, que comparteixen objectius.
L’autèntica crosta, però, són ells i la munió de mediocres que viuen de la menjadora, peons d’un escaquer d’un sol color. El cinisme elevat a categoria.
A casa en tenim molts exemples. No parlem de la nostra televisió i ràdio locals, manipulades fins a la vergonya dels propis professionals. No parlem del pseudoperiodisme gratuït. Parlem del desvergonyiment del Roberto Labandera en voler fer-nos creure que mai no s’ha invertit tant al Penedès precisament quan els trens no funcionen, quan per pagar la llosa ens volen aixecar pisos de 7 plantes al carrer comerç. Cinisme.
També Iniciativa s’ha lluït. La representació més trista, més poc entusiasta a la manifestació de Barcelona, ens regala un anunci per demostra-nos que hi eren. El que calia que ens expliquessin és per què els seus diputats van abstenir-se en la votació per l’àmbit de planificació que ens ha de dur la Vegueria. Això sí, quan hi ha eleccions signem tots els “Compromisos” que calgui.
Si nosaltres som la “crosta”, d’altres són el tumor d’una democràcia malalta.