29 de juny 2007

Reivindiquem l'acord

En els darrers anys s’ha anat instal·lant el descrèdit general de la política i dels que s’hi dediquen. Expressions com “tots són iguals” o “aquests farien el mateix si manessin”, formen ja part de l’imaginari col·lectiu. Sovint, curiosament, en boca de gent que mai no ha mostrat cap interès pels afers públics, però que hi troba una justificació fàcil a la seva desídia. Tothom sembla haver-se posat d’acord en què el cansament ciutadà es deu a l’incompliment de promeses o a pactes poc ortodoxos. Res de tot això no és nou, i fins ara no havia desmotivat ningú. No serà que ens preparen pel previsible debat d’una nova Llei Electoral?. Queixar-se perquè la llista més votada no governa o que el sistema no és proporcional del tot, no deixa de sonar-nos sospitosament. Han escampat el germen de la desconfiança i ara se’ls gira en contra. La mandra de molts ha trobat arguments.
Cal acceptar que certs pactes que duen de la derrota al govern o embeinades indignes davant la Moncloa, no ajuden a prestigiar la política. Sortosament són excepcions, però fan soroll.
Amb molt d’esforç hem basat en el pacte l’esperit de l’acció política. Hem patit massa cops el que ens queda si hi renunciem. Ara no és hora de dimissions. Reconstruïm la confiança des del carrer, però també des de les institucions. Canviem la malfiança per l’exigència, el desencís per la participació; perquè la política, quan volem, som tots. La política ha de ser participació i compromís.
L’acord, sense renúncies, però obert al diàleg, és el que ens permet avançar. Hi ha molt de camí que podem fer junts, per això no podem desprestigiar el pacte com a motor de l’acció política. Cal desterrar la prepotència, però també la intransigència, i desemmascarar els qui només escolten quan els convé.
L’acord, fet des de l’honestedat, ens fa forts. Potser no agradarà el resultat, potser ens haurem equivocat, però és la força del sistema.
La política ha de ser acord. Fins i tot en el desacord. Des de la honestedat. Des de la fermesa. Des del teu programa. Conscient de la teva força i de quin camí t’has traçat. L’entesa forma part d’aquest camí. Seria irresponsable no anar plegats els qui tenim un mateix horitzó.
Quan les emocions no ens enceguin, trobarem tot allò que compartim. Serà l’hora d’avançar-hi sense prejudicis.