30 de març 2007

TV3, malgrat tot

Campanya a e-Criteri
Si no s’ha produït un miracle, quan llegiu aquestes ratlles TV3 haurà deixat de veure’s al País Valencià on, fruit de la constància i de la fermesa de molt valencians s’hi ha pogut veure més de 20 anys. La virulència de l’anticatalanisme del PP i la connivència del PSOE, han aconseguit trencar definitivament un espai comunicatiu que ens permetia somniar el nostre país. El següent pas d’aquesta llarga però estudiada estratègia per esmicolar qualsevol referent de construcció nacional, seran les emissions a les Illes que ja es troben seriosament amenaçades.
És molt fàcil culpar-ne exclusivament el PP, però no hem d’oblidar que només recollim el que tant PSOE i PSC com CiU han anat sembrant al llarg dels anys. Cal que recordem que Canal 9 va ser impulsat pel govern valencià quan era a mans del PSOE, per aturar el rebrot nacional que s’estava vivint amb entusiame al País Valencià i que hi havia dut TV3 amb l’esforç popular.
Més recentment, José Montilla sent ministre espanyol d’Indústria va propiciar la concessió a cadenes privades de les freqüències per on es veia TV3 tant al País Valencià com a les Illes. Amb el beneplàcit de l’aleshores conseller primer, Josep Bargalló, es va consumar l’engany bescanviant les emissions en analògic per uns hipotètics canals a la futura TDT. Ja sabem la fiabilitat de les promeses del PSOE.
Tanmateix, cal recordar que TV3, que ha esdevingut sota el PSC una eina extraordinària d’espanyolització, no ha estat mai un instrument al servei de la construcció nacional. Insistentment catalunyista, que diu la Rosa Calafat, el seu àmbit nacional ha estat sempre les quatre províncias. El País Valencià i les Illes -i no diguem ja Catalunya Nord o la Franja-, han estat sempre molt més lluny que Madrid. També CiU, que mai no va voler que exercís de televisió nacional, va acontentar-se amb un canal autonòmic, la tercera televisió d’Espanya. De què ens queixem ara?
Però malgrat tot, en la situació de subsitència nacional en què ens trobem, no ens podem permetre de perdre unes emissions que visualitzen la cohesió territotial i lingüística del nostre país. Qualsevol intent de reconstruir la unitat de la nostra nació haurà de comptar amb una televisió nacional potent. Només TV3 pot ser el referent.
També hi renunciarem?

3 comentaris:

Plataforma ciutadana ha dit...

Aquest dissabte protesta pel tancament a Castelló.

http://notancerca.blogspot.com/2007/03/no-la-censura-castell-vol-tv3.html

Plataforma ciutadana ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...

narcotics inject whereas preceded searches hernia narrated trissur conformant interprets general
lolikneri havaqatsu