29 de desembre 2006

Fa per ells

No me n’he pogut estar. M’havia promès de no parlar-ne però ningú no pot restar indiferent al monumental espot publicitari que representa l’exposició “Vilafranca fa per tu” que, a manera de present, ens ha regalat el nostre ajuntament aquest Nadal.
Quan s’apropen eleccions, ja ens hem acostumat a patir obres a dojo, campanyes innecessàries, exposicions grandiloqüents i publicacions de tota mena. Però començar la campanya electoral tan aviat i amb tanta contundència, no deixa de ser una mostra del cansament i la poca fe en el propi projecte i una nova evidència de la manca d’escrúpols a l’hora d’usar en benefici propi tots els mitjans –que són molts, públics i privats– de què disposa l’equip de govern.
Perquè no hem d’oblidar que la megaexposició la paguem tots els vilafranquins amb els nostres impostos. Si el PSC vol publicitar la seva pretesa obra de govern, és ben lliure de fer-ho. Però que ho faci com tothom, amb els seus propis recursos. Aquesta utilització barroera dels cabals públics ja ens deixa ben clar quina és la seva concepció del servei públic. Atorgar-se qualsevol cosa que s’ha fet a la vila (hospital, escoles...), sigui de l’administració que sigui, evidencia aquest impúdic “tot s’hi val” que tan cansa la ciutadania.
Qualsevol campanya, de tots els colors, ens deixa el trist espectacle de veure els polítics rabejar-se en la megalomania de la pròpia acció de govern. Com si els ciutadans haguéssim d’agrair-los que hagin fet la seva feina! Com si reparar voreres i remodelar places no s’hagués fet igualment amb un ajuntament d’un altre color. Mentre, tot distraient-nos amb l’aparador, ens oculten el projecte de fons: la ferma voluntat de fer-nos àrea metropolitana, d’assumir submisament ser engolits en una marea amb pretensions cosmopolites. Amb l’excusa d’allò que interessa la gent ens escatimen el veritable debat de futur que no és pas la gestió del dia a dia, sinó la visualització d’un projecte clar per la Vilafranca dels propers anys.
Aquesta exposició ha engegat la subhasta en què pensen convertir les properes eleccions: en lloc d’idees, ciment. Créixer per créixer. Bricolatge municipal per dissimular un projecte esgotat que ja només viu d’eslògans.
Certament, fa per ells.